Diabfit kuhinja

Za ustvarjanje po mojih receptih in želji po drugačnem načinu prehranjevanja/kuhanja/pečenja, je skorajda nujno, da spoznaš moj način kuhanja in pečenja. Menim, da je pomembno, da veš, zakaj tako kuham in kakšna je moja filozofija kuhanja.

Moja fit filozofija kuhanja in pečenja je:

 • BREZ DODANEGA SLADKORJA.
 • Z UPORABO ZDRAVIH MAŠČOB (OREŠČKI, JAJCA, AVOKADO …).
 • S ČIM MANJ UPORABE MASLA IN RASTLINSKIH TER ŽIVALSKIH OLJ.
 • IZ POLNOZRNATIH IN RAZMAŠČENIH MOK.
 • S ČIM VIŠJO BELJAKOVINSKO IN S ČIM NIŽJO MAŠČOBNO HRANILNO VREDNOSTJO.
 • Z ZMERNIM VNOSOM OGLJIKOVIH HIDRATOV – PRIJAZNO SLADKORNI BOLEZNI.
 • S ČIM NIŽJO KALORIČNO VREDNOSTJO JEDI/OBROKA/SLADICE.
 • PRIJAZNA FIZIČNEMU IN PSIHIČNEMU POČUTJU POSAMEZNIKA.
 • ZADOVOLJI »LUŠT« PO DOBRI IN OKUSNI HRANI, TUDI SLADKI, VENDAR OHRANJA ZDRAVO MERO OBOJEGA.

Moj način prehranjevanja in življenja je prilagojen sladkorni bolezni. Zaradi tega sem razvila svojo filozofijo kuhanja, ki mi omogoča, da je moja hrana okusna, hranilna in zdrava, obenem so pa sladkorji v krvi še vedno pod kontrolo. Kako to dosežem?

Sestavine in kombinacija sestavin, ki jih uporabljam za kuhanje in pečenje, so izbrana skrbno in premišljeno. Vedno stremim k ustvarjanju receptov, po katerih jedi ne povzročajo nenadnega in/ali hitrega porasta sladkorja v krvi in s tem povečanega izločanja hormona inzulina. S tem zagotovim dokaj stabilne sladkorje v krvi in posledično razmeroma enakomerni nivo telesne energije tekom dneva, z manj zakasnele utrujenosti in zaspanosti.

Moj vseživljenjski cilj (in menim, da bi »moral« biti tudi cilj vsakega posameznika) je, da je sproščanje hormona inzulina v telesu čim bolj v ravnovesju, s čim manj hitrih sproščanj večjih količin hormona inzulina v razmeroma kratkem času. V moji kuhinji to dosegam na štiri načine:

 • ne uporabljam sladkorja in izdelkov, ki vsebujejo sladkor v zmernih in večjih količinah,
 • uporabljam polnozrnate izdelke (moke, testenine, žita),
 • uporabljam živila z nižjim glikemičnim indeksom in
 • vedno pregledam deklaracijo na živilu, ki ga kupim in preverim hranilne vrednosti ter sestavine.

Živila z nižjim glikemičnim indeksom in živila iz sestavljenih ogljikovih hidratov (polnozrnata živila) ne povzročajo hitrega porasta sladkorja v krvi ter posledično dviga inzulina.

Pomembno vlogo, če ne najpomembnejšo v moji kuhinji, imajo beljakovine. Dovolj velik vnos beljakovin v vsakodnevno prehrano mi/nam omogoča, da ohranjamo in/ali povečujemo mišično maso. Osebno stremim k čim višjI telesni mišični masi in čim nižjemu deležu telesne maščobe, ki imata eno izmed najpomembnejših vlog pri vodenju sladkorne bolezni, hitremu metabolizmu in boljši telesni pripravljenosti. Trdim, da to ne velja samo za sladkorne bolnike, temveč za prav vsakega posameznika. Le kdo si ne želi toniranega telesa, v katerem se počuti dobro? Energično in samozavestno? Močno in pripravljeno na vse, kar nam življenje prinaša?

Torej, moja fit kuhinja stremi k čim višji beljakovinski hranilni vrednosti. Za fit oblikovano postavo, za moč, za urejene sladkorje v krvi in še marsikaj.

In še uporaba maščob v moji kuhinji. Uporabljam zdrave vire nenasičenih maščob, ki igrajo pomembno vlogo tudi pri delovanju hormonov v telesu. Nasičenih maščob in transmaščob ne uporabljam iz dveh razlogov:

 • v kombinaciji z ogljikovimi hidrati povzročajo težje nadzorovanje sladkorja v krvi, saj upočasnijo prebavo ali celo ovirajo delovanje hormona inzulina,
 • izmed glavnih treh makrohranil imajo najvišjo kalorično vrednost na gram in tako lahko na skrit in hiter način povečajo kalorični vnos na obrok ali kalorični vnos celega dne/tedna.

Zaradi vseh zgoraj zapisanih dejstev o moji filozofiji kuhanja je moja hrana preprosta, naravna in manj sladka. Ja, res je. Morda ne zadosti vseh »luštov« in vseh gurmanskih užitkov raznih okusov.

Namen moje kuhinje ni, da se ti sline cedijo, da se počutiš utrujeno, zaspano in imaš celo slabo vest zaradi vsega zaužitega.

Namen moje kuhinje je, da ti da energijo. Da se po njej dobro počutiš. Da ti ne dela težav s prebavo. Da ti pomaga dosegati svoje cilje na katerem koli področju.

Tako je primerna za vsakogar.

To, kar se dogaja v mojem telesu, se dogaja tudi v tvojem. Le da imam jaz tukaj eno prednost. Vse vplive hrane na sladkor v krvi lahko 24/7 spremljam na inzulinski črpalki in zase pravim, da sem pravi detektor za zdravo hrano. Zdaj je odločitev tvoja. Sam/a se odločaš, po kakšni hrani želiš poseči oz. kakšna bo tvoja filozofija kuhanja.

KUHAJ – PEČI – JEJ Z LJUBEZNIJO. Z VESELJEM. UŽIVAJ V VSEH OKUSIH IN SI PRIVOŠČI ZDRAVJE SKOZI KUHINJO. TO SI ZASLUŽIŠ.

Diabfit Lana © 2024. Vse pravice pridržane.