Kakšen je moj ZAKAJ?

Zakaj se odločam za vse razne fitnes programe in prehranske »diete« v povezavi s preoblikovanjem postave? Se gre samo za preoblikovanje postave? Se gre za doseganje današnjih »idealov«? Da sem čim bolj v trendu z socialnimi omrežji itn.? Kaj drugega pa, kot NE.

Zakaj pa potem sploh? Razlogov zakaj imam kar nekaj in ravno zato želim ta zapis deliti z vami, da lahko vsak razmisli o svojem ZAKAJ, ki ima ključno vlogo pri vsakem procesu.

Moj PRVI ZAKAJ sega že leta nazaj, ko sem postala precej nezadovoljna in obremenjena s svojim izgledom. Obremenjena do te mere, da sem se zakrivala za razvlečenimi in prevelikimi oblačili, na fotografijah vedno silila v ozadje in imela grenki nasmešek, do sključene drže in sramu pred seboj in drugimi, do lažnega upanja, da bomo oblačila kaj zakrila/popravila  itn. Pred približno desetimi leti sem začela pridobivati na kilogramih (15 do 20kg). Ta pridobljena teža več ni nikamor »odšla« in jaz sem se znašla v začaranem krogu prekomerne telovadbe, večjih nihanj sladkorja v krvi, neumnih diet in stradanj, nizke samozavesti/samopodobe in z malo ljubezni do sebe. To vse je bil povod, da sem temu naredila konec in začela z dobro načrtovanimi in ciljno usmerjenimi fitnes programi in načini prehranjevanja, ki me vodijo do (samo!!!!) mojega željenega cilja glede fizičnega izgleda. V prvi vrsti delam to ZASE in za SVOJE DOBRO POČUTJE V SVOJI KOŽI IN TELESU.

To se navezuje na DRUGI ZAKAJ in izhaja iz tega, da se v svoji koži počutim dobro. To se reflektira na vsa ostala področja. S takšnim odnosom, kot ga ima do sebe in svojega telesa, delujem tudi na drugih področjih in s takšnim odnosom opravljam ostale naloge. Ne želim, da me moje telo ovira. To sem že občutila in zato si tega več ne dopustim. Zaradi slabega počutja pa se lahko v svojem telesu hitro znajdemo na točki, ko se ne sprejemamo in se nimamo radi. Postanemo prepričani, da se bomo sprejeli in imeli radi šele takrat, ko bomo … Kar ni res in ni prav. Za pozitiven odnos do svoje poti napredka je pomembno, da se sprejmemo in imamo radi ne glede na kateri točki v življenju smo. Sprejmemo vse svoje dobre in slabe plati, močna in šibka področja, dano genetsko zasnovo itn… delamo in gradimo pa vedno na tem, da smo samo še boljši. In to je moj drugi zakaj.Pomirjena s tem kakšna sem točno ta trenutek, vendar nikoli zadovoljna do te mere, da bi obstala na točki kateri sem.

TRETJI ZAKAJ  je, da uživam v tem kar delam. Uživam v načinu prehranjevanja, ki si ga izberem. Tudi takrat, kadar je moj kalorični vnos nizek in imam »težke trenutke/dneve« – uživam, saj vem zakaj to delam. Usmerjena sem v zastavljen cilj in ne v kratkoročne užitke hrane. Velikokrat ni enostavno, če si foodie, kot jaz – je pa vsekakor vredno. S tem utrjujem tudi svoj karakter, disciplino in trmasto voljo, da dosežem svoj cilj – kar mi pride prav na vseh področjih. Ne maram občutka, da nimam kontrole nad hranjenjem in hrani ne morem reči ne. Zadani cilji, ki jih imam me držijo na pravih tirnicah in občutek, da je »kontrola v mojih rokah« mi daje občutek varnosti in pomirjenosti.

ČETRTI ZAKAJ je, da uživam v športu s katerim se ukvarjam. Uživam, kadar treniram in na tem področju premagujem sebe. Počutim se živo, močno, pripravljeno na vse kar mi življenje daje/ponuja. Ne maram (redko), enostavnih treningov, kjer je samo fajn. Ti treningi mi ne prinašajo napredka in ne predstavljajo izzivov. Najboljše se počutim takrat, kadar so treningi težki, me postavljajo pred izzive in stremijo k napredku. Vem, kakšne rezultate mi prinašajo in zaradi tega – ne glede na to kako težko je – ob tem uživam.

PETI ZAKAJ je o pozitivnih izkušnjah. Skozi način prehranjevanja in treninge, ki jih opravljam, postavljam samo sebe pred mnogo ovir, preprek in skušnjav. Velikokrat se morem čemu odreči, prilagoditi … itn. Predvsem narediti nekaj, za kar mislim, da ne morem. In tukaj se sama sebi dokazujem s pozitivnimi izkušnjami. Sama sebi dajem potrditve, da zmorem in da mi lahko uspe (tudi tisto, za kar sem mislila, da ne). Pozitivne izkušnje o premagovanju osebnih ovir prenašam še na druga področja v življenju.

ŠESTI ZAKAJ. Za dosego rezultatov je potrebna samo disciplina in vztrajnost. To sta moji šibki točki, zaradi katere sem samo sebe spravljala v slabo voljo in osebno ne zadovoljstvo. Poznati način, kako doseči rezultat oz. cilj je sicer nujno in isto nujno je razviti/zgraditi in vzdrževati samo disciplino ter vztrajnost pri tem, za kar se odločiš. Vse kar sem dosegla in kar še bom dosegla – je v veliki meri zasluga vztrajnosti in discipline, ki jo zahtevam od sebe.

Zadnji in SEDMI ZAKAJ  (vendar enako pomemben, kot vsi ostali razlogi) je še boljše urejena sladkorna bolezen. Zaradi primernega načina prehranjevanja, intenzivnih treningov (ki mi omogočajo pridobitev in ohranjanje mišice mase ter zmanjšan delež telesne maščobe), odrekanja, vztrajanja in samo discipline je tudi moja sladkorna bolezen pod boljšo kontrolo in urejenostjo. Zaradi tega je izmerjen povprečni sladkor v mejah normalnih vrednosti, moje počutje in razpoloženje veliko boljše (z manj nihanj razpoloženja) ter večja je občutljivost telesa na inzulin. Posledica čim nižje telesne maščobe in višjega deleža mišične mase je tudi manjša poraba inzulina za pokrivanje obrokov. Kako preprosto se na koncu vse skupaj poklopi:

Fit telo + manjši delež telesne maščobe + višji delež mišične mase:

= lažje in boljše vodena sladkorna bolezen – manjša poraba inzulina – večja občutljivost telesa na inzulin – samo disciplina – vztrajnost – pozitivna samopodoba – pozitiven odnos do sebe in telesa – močna jaz in moj karakter – vse se povezuje in prenaša na ostala področja v življenju

= bolj srečna in zadovoljna jaz.

Zame – več kot dovolj razlogov ZAKAJ vse to počnem.

Vesela bom, če sem ti s katerim od razlogov dala kakšen namig, nasvet … da tudi ti razmisliš in najdeš svoje ZAKAJ. Takrat to kar počneš dobi smisel in je veliko lažje.

Lana

1 Comment

  • NapisalaŽana
    Posted 18 februarja, 2021 6:12 pop 0Likes

    Super napisano! ?

Comments are closed.

Diabfit Lana © 2023. Vse pravice pridržane.